Araçlarda kullanýlan lastiklerin yanaklarýnda, lastiðin üretim tarihi, azami basýnç deðeri, çekiþ gücü, hýz derecesi ve ýsý mukavemeti gibi bilgileri içeren þifreler yer alýyor.
Lastikler, yanaklarýna damgalanan üretim tarihinden 4 yýl sonra kullaným ömrünü tamamlýyor. Lastiðin üretim tarihi, üretim yýlýnýn son iki rakamý ve yýlýn kaçýncý haftasýnda üretildiðine göre belirtiliyor. Örneðin, “3911” þeklindeki üretim tarihi, lastiðin 2011 yýlýnýn 39. haftasýnda, yani ekim ayýnda üretildiði anlamýna geliyor.
Lastik þiþirilirken ne kadar hava basýncý verileceði de yanakta belirtilmekte. Bu miktar, 28PSI, 32PSI, 44PSI gibi ifadelerle bildiriliyor. Lastiðin, azami basýnç deðeri kadar þiþirilmesi, hem yakýt tasarrufu saðlamakta, hem de aþýrý sürtünmeyi önleyip, lastik ömrünü uzatmakta önem taþýyor.
Lastiðin tasarlandýðý hýz deðeri de bir harf ile yük endeksinin yanýnda yer alýyor. Her harf, azami hýz deðerinin ne kadar olduðunu gösteriyor.
Lastiklerin hýz deðerleri þu harf gruplarýyla ifade ediliyor:
Harf Azami
Grubu Hýz (km/saat)
-------- -----------------
B 50
F 80
G 90
J 100
K 110
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
W 270
Y 300
Lastik ebatlarý da sürüþ güvenliði açýsýndan önem taþýyor. Yanakta yer alan “P195/65R15” ifadesindeki P yolcu lastiðini, 195 milimetre cinsinden lastiðin geniþliðini, 65 enin boya oranýný, yani lastik yüksekliðinin geniþliðine oranýný, 15 de jantýn inç cinsinden çapýný gösteriyor.
Yanaktaki “Temperature” yazýsý bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiðin ýsýya karþý mukavemet düzeyini gösteriyor. Lastikler en yüksek ýsý dayanýklýlýðý için A'dan baþlayarak B ve C diye sýnýflandýrýlýyor.
Lastiklerin çekiþ gücü de önemli etkenlerden biri. Çekiþ gücünün yüksekliði, ýslak zeminde aracýn duruþ mesafesini kýsaltýyor. “Traction” ifadesinin sonundaki AA, A, B veya C harfleri, bu gücün büyükten küçüðe doðru sýralandýðýný gösteriyor. Lastikteki “Desgastes” diþ derinliðini, “Treadwear” da sýrt aþýnmasýnýn dayanýklýlýðýný ifade ediyor.
Lastik alýrken sadece jant çapýna bakmayýnUzmanlar, lastik alýrken jant çapýnýn önemli olduðunu, ancak sadece bu kriterin yeterli olmadýðý konusunda sürücüleri uyarýyor. Lastik seçiminde aracýn aðýrlýðý, yolcu ve yük kapasitesi, motor hacmi gibi özelliklerin de göz önünde tutulmasý gerektiðini vurgulayan uzmanlar, bu sayede daha güvenli bir sürüþle kaza riskinin azalacaðýný ve yakýttan tasarruf saðlanacaðýný belirtiyor.
alýntýdýr