Dostlar,
Bu akþam eve gelirken radyoda (bloomberg ht) saat 16:40 sularýnda dinlediðim ve anladýðým kadarýyla, aþaðýda detaylarý verilen taslak hazýrlanmýþ ve onaya sunulma aþamasýna getirilmiþ. Ýçimizde medya ile alakalý arkadaþlar, bu kanaldan bu haberin tamamýný elde edebilirler.
Anladýðým kadarýyla, konu ile ilgili olarak, dernekler ve sivil toplum örgütlerinin de görüþlari alýnmýþ

?
Derneðimizle konu istiþare edildi mi ?
Sanýyorum vakit çok daralmýþ vaziyette. Bu taslak yasalaþýrsa, tüm emekler HEBA OLACAK gibi gözüküyor. ÇOK ÝVEDÝ ÞEKÝLDE bir yazý ile sesimizi duyurmamýz ayrýca, kamuoyu oluþturmamýz lazým.
ALINTIDIR, KAYNAK :
http://www.karaman.org/haberler-4633-dusuk-co2-emisyonu-olan-cevre-dostu-araclarin-kullanimini-tesvik-eden-bir-vergilendirme-sistemi-icin-calisma-yapilacak.htmlSanayi ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan "Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planý"nda, "ARGE altyapýsýný iyileþtirmek", "þirketlerin tasarým, üretim, markalaþma beceri ve kapasitelerini artýrmak", "otomotiv sektöründe iç ve dýþ pazarlarý geliþtirmek", "hukuki ve idari düzenlemeleri iyileþtirmek" ile "fiziki altyapýyý geliþtirmek" baþlýklarýný içeren beþ hedef yer aldý.
Eylem planý, Sanayi ve Ticaret Bakaný Nihat Ergün'ün katýlýmýyla düzenlenen toplantýda açýklandý. Planda, Bakanlýðýn 2010–2014 vizyonunun, "Giriþimciliðe, yenilikçiliðe ve yüksek katma deðerli teknoloji üretimine dayalý ekonomik yapýsýyla, Avrasya'nýn mal ve hizmet üretim üssü haline gelen ve dünyanýn en geliþmiþ 10 ülkesi içinde yer alan bir Türkiye'nin oluþumunda öncü olmak" þeklinde belirlendiði vurgulandý.
Bu çerçevede, özel sektör, üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluþlarýnýn temsilcilerinin katýlýmýyla yapýlan otomotiv sektörüne yönelik stratejik planýn hazýrlanmasý toplantýlarýnda, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin "Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nýn üretim üssü olmak" vizyonu da dikkate alýnarak, otomotiv sektörünün uzun dönemli vizyonu, "Bölgede üretim merkezi ve Ar-Ge üssü olmak" þeklinde özetlendi.
Eylem planýnda, Türkiye'nin önde gelen sanayilerinden biri olan otomotiv sektörünün konumunu geliþtirebilmesi için "otomotiv sektörünün sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artýrmak ve ileri teknoloji kullanýmýnýn aðýrlýklý olduðu katma deðeri yüksek bir yapýya dönüþümünü saðlamak" genel amaç olarak belirlendi.
Bu genel amacý gerçekleþtirmek üzere, otomotiv sektörünün güçlü ve zayýf yönleri ile sahip olduðu fýrsatlar ve karþý karþýya kaldýðý tehditler göz önünde bulundurularak, beþ ana hedef belirlendi ve bu hedefler doðrultusunda "eylem adý" altýnda yapýlmasý gerekenler tespit edildi.
HEDEF 1
Buna göre, hedef 1 olan ARGE altyapýsýný iyileþtirme yönündeki eylem þöyle:
"Tasarým doðrulama, dayaným, yol ve araç testleri yapýlmasý için test merkezleri ile rüzgar tüneli kurulacak, mevcut test merkezleri sanayinin ihtiyaçlarý doðrultusunda geliþtirilecek.
Otomotiv alanýnda yetkinliði olan üniversitelerin ve meslek liselerinin laboratuvar alt yapýlarý üniversite-sanayi iþbirliði çerçevesinde geliþtirilecek ve desteklenecek.
Otomotiv sanayisine verilecek ARGE desteklerinin mevcut etkinliðinin deðerlendirilmesi ile bu desteklerin çeþitlendirilmesi ve geliþtirilmesi yönünde bir çalýþma yapýlacak, çalýþma sonucu tespit edilen destekler uygulanacak.
ARGE projelerinde 'ulusal odak projeleri' ile rekabet öncesi iþbirliði projelerine öncelik verilecek.
KOBÝ niteliðindeki þirketlerin rekabet gücünün geliþtirilmesi ile ARGE altyapýsýnýn kurulmasý için iþletmelere bilgi, danýþmanlýk ve destek saðlanacak."
HEDEF 2
Þirketlerin tasarým, üretim, markalaþma beceri ve kapasitelerini artýrmayý içeren hedef 2'nin içeriði þu þekilde belirlendi:
"Araç konsept ve tasarým aþamasýndan baþlayan uzun vadeli iþbirlikleri ile ana ve yan sanayi arasýndaki iliþkilerin ve buna yönelik destek mekanizmalarýnýn tedarik zincirini de kapsayacak þekilde geliþtirilmesi yönünde çalýþmalar yapýlacak.
Özgün teknoloji ve tasarým ile buna dayalý üretimin geliþtirilmesi için yeni teþvik mekanizmalarý oluþturulmasý yönünde çalýþma gerçekleþtirilecek.
Türkiye'nin iklim deðiþikliði kapsamýndaki ulusal vizyonu doðrultusunda alternatif yakýt kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasýný saðlamak amacýyla elektrikli araçlarda kullanýlan batarya ve alternatif yakýt kullanan araçlarýn ana parçalarýnýn üretimi desteklenecek.
Tedarik zincirindeki iþletmeler arasýnda iþbirlikleri ile daha fazla katma deðer üretimine yönelik yerlilik oranýný artýrýcý (kümelenme gibi) faaliyetler desteklenecek.
Kamu koordinasyonunda üretime yönelik ulusal odak projeleri oluþturulmasý ve desteklenmesi saðlanacak.
Sanayinin ihtiyaçlarýna yönelik nitelikli insan kaynaðý yetiþtirilecek.
Girdi Tedarik Stratejisi kapsamýnda yapýlan çalýþmalarla iþbirliði ve koordinasyon kurulacak.
HEDEF 3
Otomotiv sektöründe iç ve dýþ pazarlarý geliþtirme yönündeki hedef 3'ün eylemi þöyle:
"Türkiye iç pazarýný büyütecek faaliyetler geliþtirilecek, otomotiv sanayinin dýþ pazarlara açýlýmý dinamik bir biçimde desteklenecek.
Kamu alýmlarýnda ve kiralamalarýnda yerli araç kullanýmý özendirilecek.
Çevre dostu araçlarýn kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý için toplumda farkýndalýk seviyesinin artýrýlmasýna yönelik çalýþmalar yapýlacak.
Çevreye duyarlý araçlarýn kullanýmý özendirilecek.
Kamu araç filolarý oluþturulurken çevre dostu araçlarýn tercih edilmesi saðlanacak."
HEDEF 4
Hukuki ve idari düzenlemeleri iyileþtirmeyi içeren hedef 4'ün eylemi:
"Düþük CO2 emisyonu olan çevre dostu araçlarýn (elektrikli, hibrit ve emisyon seviyesi düþük diðer araçlar) kullanýmýný teþvik eden bir vergilendirme sistemi için çalýþma yapýlacak.
Ömrünü tamamlamýþ araçlarýn hurdaya ayrýlarak bertarafý için gerekli hukuki düzenlemelerin oluþturulmasý ve hurda iþletmelerinin teþvik edilmesi yönünde çalýþmalar yapýlacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Sanayi Genel Müdürlüðünün otomotiv sektörüne hizmet veren biriminin kurumsal kapasitesi uluslararasý onay kuruluþlarýna benzer bir þekilde geliþtirilecek.
Otomotiv sanayine yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri etkinleþtirilecek.
Araçlarda geri dönüþtürülmüþ malzeme kullanýmý artýrýlacak ve yeni araç tasarýmlarýnda yeniden kullaným ve geri dönüþüm oranlarýna iliþkin esaslar belirlenecek."
HEDEF 5
Fiziki altyapýyý geliþtirme konusundaki hedef 5'in eylemi þu þekilde:
"Organize sanayi bölgelerinde yapýlacak yatýrýmlar için uygun þartlarda arsa ve altyapý teminine yönelik gerekli çalýþmalar yapýlacak.
Otomotiv ürünlerine uygun oto-port nitelikli limanlar ve çevresindeki ulaþtýrma altyapýsý geliþtirilecek.
Çevreye duyarlý elektrikli ve CNG;li araçlarýn kullanýmýnýn yaygýnlaþmasý için gerekli altyapý çalýþmalarý yürütülecek.
Sanayinin üretim ihtiyaçlarýna yönelik ham madde üretimi geliþtirilecek."
ALINTI SONUDUR.