Duyurular: HIZ DEĞİL, HAZ İÇİN
www.ikod.org.tr
facebook.com/ikodklasik
twitter.com/ikodklasik
youtube.com/ikodklasik
instagram/ikodklasik
forum.ikod.org.tr
ikodklasik@gmail.com
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Mayıs 18, 2024, 09:38:51 ÖS


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


HIZ DEĞİL,HAZ İÇİN!

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: 1955 MERCURY D528  (Okunma Sayısı 4118 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Akenatons

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 77

O&O


« : Temmuz 09, 2014, 02:17:36 ÖÖ »

Klasik özel yapım prototip araçlar, çoğu zaman otomobil fuarlarında şov aracı olarak tasarlanırlar. Bu araçlar kısa ömürlerini tamamladıktan sonra çoğunlukla hurdaya gidip parçalanmışlar; gerçekten fark yaratabilen azınlıktakiler ise ömürlerini müzelerde geçirmek durumunda kalmışlardır. Bu araçlar kimi zaman sadece insanları etkilemek amacıyla yapılmışken, kimi zamanda teknolojik yeniliklerini sergilemek için dizayn edilmişlerdir.

Bu yazıya konu olan 1955 Mercury D528 yukarıdaki tanımların hiçbirine uymayan klasik bir prototiptir. Halka hiçbir zaman sunulmadı. Çünkü Ford mühendisleri bu aracı üzerinde çeşitli testler yapabilecekleri bir laboratuvar faresi olarak kullanmak istemişlerdi. Bu araba Ford tarafından klima teknolojileri, kaza güvenliği ve farklı tasarım anlayışlarının denendiği bir araç olarak dizayn edildi.



Bu aracın tasarlandığı yıllarda henüz binek araçlarda önden çarpmalarda darbe emilimi, elektrikli cam uygulaması ve klima standart özellikler arasında yer almıyordu. Ancak Ford ilerleyen yıllarda bu özelliklerin kullanıcılar tarafından popülerlik kazanacağını ve talep edileceğini tahmin ediyordu. Bu araç Ford için pekçok teknolojinin önünü açtı.

50'li yıllarda klima sistemleri bagaj içerisinde çok yer kaplıyordu. Yakıt tankı ve yedek lastik de bagaja konulunca devasa boyutlardaki araçlarda orantısız derecede küçük bagaj hacimleri oluşuyordu. Ford mühendisleri bu durumu aşabilmek için yedek lastiği çamurluk içerisine koymayı düşündüler. Böylelikle bagajda önemli bir alan açtılar.



Ayrıca yakıt tankını da dikey hacim kazanmak ve arkada dengeyi sağlamak amacıyla aracın altından alarak karşıt çamurluk içerisine koydular. Böylelikle bagaj tabanını daha da alçaltarak alan kazandılar. Ancak bu özellik güvenlik açısından riskli bulunduğu için sonradan hiçbir seri üretim araçta kullanılmadı. Çünkü yakıt tankını bagajdan yer açmak için aracın nispeten güvenli bir bölgesinden alıp, hasar görme olasılığı en yüksek bölgesine taşımak anlamsızdı.

Ford bu aracın havalandırma sisteminde de radikal bir fikir oluşturmuştu. Soğuk havayı koltuk yastıklarından yukarıya tavan döşemesine göndererek aracın içerisinde dolaştırdılar. Arkadan üretilen yüksek basınçlı soğuk hava en arkada tavandaki önce küçük deliklerden, ilerledikçe giderek büyüyen deliklerden araç içine yayılarak nispeten dengeli bir soğutma oluşturulmuştu. Bu düşünce son derece yenilikçi ve radikal bir çözüm olsada kısa sürede klima teknolojilerindeki gelişme sebebiyle standart seri üretim otomobillerde hiçbir zaman uygulama alanı bulamadı.

Aracın tasarımında o döneme kadar rastlanılmayan bir özellikte geriye eğimli ve açılabilir arka camdı.



Geriye eğik cam 50'li ve 60'ların Mercury ve Lincoln'lerinde sıkça kullanılmıştır. Ayrıca Ford'un İngiltere'de sattığı 4 silindirli küçük otomobili Ford Anglia'da da bu tasarım özelliği aynen geçmiştir.



Peki bu araç hurdaya ayrılmaktan nasıl kurtuldu? Aslında D528 uzun süre Ford depolarında kaldı. Yaklaşık 8 yıl sonra ünlü modifiyeci George Barris, Ford şirketini kendisine özel yapım kullanılmayan arabalardan bazılarını vermesi için ikna etti. Böylece bu araçlara televizyon dizilerinde ya da sinema filmlerinde yeni bir hayat verrebileceğini düşündü.

Ford şirketi, bu araçla beraber Lincoln Futura'yı da George Barris'e verdi. Lincoln Futura'ya da kısaca değinmek gerekirse bu araç 1966 da televizyonlarda yayınlanan Batman dizisinin ünlü Batmobile aracıdır.



D528 ise ünlü komedyen Jerry Lewis'in "The Patsy" isimli filminde onun aracı olmuştur. Tabi özgün yapısı biraz değiştirilerek... Filmde aracın adı "Beldone" olarak adlandırıldığı için D528 i pekçok klasik sever hala Mercury Beldone olarak adlandırır.



Filmden sonra çeşitli koleksiyonculara geçen araç tekrar özgün haline dönüştürülmüştür. Son olarak bir  müzayedede "Petersen auto museum" tarafından satın alınan araç, halen bu müzede sergilenmektedir.









Kayıtlı
chevrolet60
Tayfun AKGÜN
İKOD ÜYESİ

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4012


Ne mutlu TÜRKÜM diyene!


« Yanıtla #1 : Temmuz 09, 2014, 09:08:23 ÖÖ »

Güzel paylaşım, elinize sağlık.
Kayıtlı

Cezam müebbet aşk, tek sorun Impalasızlık...
classic61
İKOD ÜYESİ

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3862


MELİH KAYIRAN Moskova


« Yanıtla #2 : Temmuz 09, 2014, 09:43:25 ÖÖ »

Değişik bir çalışma imiş, teşekkürler.
Kayıtlı

56 Chevy ve bir yerlerde 84 Caprice SW olacak...
BEYZ66
Kadir Uğurluel

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 952



« Yanıtla #3 : Temmuz 09, 2014, 11:44:07 ÖÖ »

Eline sağlık değişik bir çalışma olmuş....
Kayıtlı
Akenatons

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 77

O&O


« Yanıtla #4 : Temmuz 09, 2014, 02:17:11 ÖS »

Yorumlarınız için teşekkürler
Kayıtlı
Virtue
Erdem

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 442



« Yanıtla #5 : Temmuz 09, 2014, 06:42:49 ÖS »

Elinize sağlık, daha önce görmediğim bir araçtı ve yazınızı okumak keyifliydi.
Kayıtlı
mustang_tutkusu

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1097


Bayram


« Yanıtla #6 : Temmuz 09, 2014, 07:09:25 ÖS »

Güzel paylaşım
Teşekkürler
Kayıtlı

nasib eylemezse MÂBUD neylesin sultan mahmut
realramtha

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 19

Serdar Keskin / KOCAELİ


« Yanıtla #7 : Temmuz 16, 2014, 11:10:43 ÖÖ »

Değişik bir inceleme teşekkürler verdiğiniz bilgiler için
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines

HIZ DEĞİL,HAZ İÇİN!
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! İKOD Design by nar bilişim
Bu Sayfa 0.068 Saniyede 17 Sorgu ile Oluşturuldu